Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Samsung Galaxy Book4 Pro

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung Galaxy Book4 Pro

15 mars 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Perfekt komplement till ditt Samsung-ekosystem
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Söker du en tunn och lätt bärbar dator med rimligt hög prestanda och en ljuvlig skärm? Har du redan en Samsung-mobil och kanske en rad andra prylar inom Samsungs ekosystem och trivs med det? Då är Samsung Galaxy Book 4 Pro ett givet komplement till detta, alldeles oavsett om du köper den till dig själv eller till ditt företag.

Inget för dig med allergi mot förinstallerade appar
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Även om Samsung Galaxy Book 4 Pro är en synnerligen välbyggd, tunn och lätt pjäs så är den inte ensam om att vara det på marknaden. Utbudet är stort och ser du ett tjog förinstallerade Samsung-appar mer som besvär än något fördelaktigt så gör du nog klokt i att välja något annat istället. Om du nu inte vill börja med att installera om en renare version av operativsystemet då det vill säga.

Prisjakt toppbetyg
Samsung Galaxy Book4 Pro NP960XGK-KG2SE 16" U7-155H 16GB RAM 512GB SSD
Laptops (Bärbara datorer)Samsung Galaxy Book4 Pro NP960XGK-KG2SE 16" U7-155H 16GB RAM 512GB SSD
fr. 23 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Har du redan i dagsläget en Samsung Galaxy S24-mobil? Kanske en Samsung-surfplatta och en Samsung-klocka? Söker du en matchande ultraportabel dator med imponerande skärm och en hel rad förinstallerade program för att kommunicera med dina andra Samsung-prylar? Då är Samsung Galaxy Book4 Pro ett högintressant alternativ. Åtminstone förutsatt att den enda varianten av specifikationer som finns passar dina behov då.

Ultralätt och tunn

Utmärkta materialval

Imponerande skärm

Bra prestanda

Bra batteritid

Endast möjlig att konfigurera med 16 GB RAM och 512 GB lagring

Kommer lastad med onödiga mjukvaror

Rundade hörn är snygga men inte alltid ett under för kompatibiliteten

Begränsad uppgradering jämfört med Book3 Pro

Tunn, lätt och i princip lika som i fjol

För nästan exakt ett år sedan testade vi Samsung Galaxy Book3 Pro och vore det inte för att minnet är kort men bra så skulle en väldigt skarp känsla av déjù vu infinna sig.

Skillnaden mellan fjolårets modell och årets upplaga kräver närmast ett elektronmikroskop för att märka av, åtminstone sett till i stort sett alla specifikationer och det yttre det vill säga.

Nu är detta inte nödvändigtvis någonting dåligt, fjolårets modell var en trevlig bekantskap och årets modell är verkligen inte en besvikelse på den fronten heller.

Likt i fjolårets modell hittar vi en HDMI-port, två USB-C med Thunderbolt 4-stöd, hörlursport, en USB-A och en microSD-kortläsare. Kompletterar detta gör även en liten LED-lampa som även kan indikera laddningsstatus.

Poängavdrag direkt vid uppstart

När den initiala fascinationen över tunnhet och materialval lagt sig så är det dags att starta upp, logga in och konfigurera och genast får sig helhetsupplevelsen en ordentlig törn.

Föga förvånande (?) har Samsung laddat in en hel rad olika program som är tänkt att underlätta livet i deras ekosystem, komplett med en Samsung Galaxy-telefon och kanske någon ytterligare enhet. Inte mindre än 13 olika appar med Samsung något i namnet finner vi förinstallerat och klart när Windows 11 Home laddat in klart.

Kanske värst av allt är dock att de även envisats med att läsa in McAfee som ligger i bakgrunden och stjäl resurser och skräms med sin prenumerationstjänst. Detta är en mjukvara som för 95% av alla användare är totalt onödig och för de resterande 5% alltför inkompetent för att komma till nytta.

Ljuvliga färger och skärpa

När den initiala irritationen över all mjukvara lagt sig och du vilar ögonen på någon läcker bakgrundsbild så är det dock lätt att bli en smula förlåtande.

Skärmen är (likt i fjol) en högupplöst och ljusstark AMOLED-skärm med upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens och stöd för HDR-teknik.

Kombinationen ger både väldigt intensiv färgmättnad och ett behagligt flyt i det mesta du kan tänkas slänga mot den.

Faktum är att det är på gränsen till beroendeframkallande att dra igenom en rad demoklipp för OLED/QLED-skärmar och bara förundras över färgerna och den oändligt djupa svärta som skärmen levererar.

Även om den praktiska nyttan i vardagen kanske är mest begränsad till färgglatt tema i min kodeditor, så är det onekligen bra tryck i det temat med just Samsung Galaxy Book4 Pro!

Trimpaket under huven

För att hitta de största skillnaderna jämfört fjolårets modell så får vi öppna huven och spana in valet av processor och grafik, det vill säga det som ska driva den där ljuvliga skärmen dagarna i ända.

Den primära beräkningskraften står Intels Core Ultra 7 155H för och när det är dags för grafik så är det Intel Arc som blir stjärnan i showen.

Tillsammans erbjuder de ett paket som är både snabbare och mer energieffektivt jämfört med fjolårets modell.

Till detta är dock valmöjligheterna synnerligen begränsade, åtminstone just i detta nu. Du får 512 GB i lagring och 16 GB RAM och det är just nu den enda konfigurationen som finns tillgänglig att köpa din Samsung Galaxy Book4 Pro med.

Piffad och förfinad men fortfarande med sina brister

Det är väldigt svårt att egentligen hitta något banbrytande bättre i Samsung Galaxy Book4 Pro jämfört med fjolårets modell, bortsett prestandaökningen under huven då.

De marginella skillnaderna mot fjolårets modell innebär dock även att samma brister finns nu som då. Konfigurationen är, åtminstone i skrivande stund, begränsad till en och samma modell som skall passa alla. Önskas mer får du även betala väldigt mycket mer för en Samsung Galaxy Book4 Ultra.

På det stora hela är dock Samsung Galaxy Book4 Pro en riktigt trevlig, snygg, lätt och synnerligen välbyggd ultraportabel bärbar dator.

Har du livet fullt av Samsung-produkter i övrigt så kommer den säkert passa in alldeles ypperligt bra!

Specifikationer

Processor
Intel Core Ultra 7 155H
Grafik
Intel Arc
RAM
16 GB LPDDR5X
Lagring
512 GB NVMe SSD
Skärm
14.0" WQXGA+ AMOLED, antireflexbehandlad touchskärm med upplösning 2880 x 1800
Batteri
63 Wh med laddning över USB-C, 65 W-laddare medföljer
Vikt
1,23 kg
Mått
312.3 x 223.8 x 11.6 mm
Anslutningar
1x HDMI 2.1 (stödjer 8K vid 60Hz, 5K vid 120Hz), 2x Thunderbolt 4 via USB-C, 1x USB3.2 via USB-A, 1x microSD-minneskortsläsare, 1x 3,5 mm headsetutgång
Trådlöst
Wi-Fi 6E, 802.11 ax 2x2, Bluetooth v5.3
Övrigt
Fingeravtycksläsare i av-/påknappen

Om laptops (bärbara datorer) från Samsung

Samsung har tillverkat bärbara datorer under många år vid det här laget och Galaxy Book4 Pro är den senaste upplagan av ultraportabla bärbara datorer. I modellserien hittar vi dels Pro-modellen testad här men även den billigare Book4 samt även den något dyrare och mer kraftfulla Book4 Ultra, för dig som söker det lilla extra.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons