Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi 14

23 april 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha prestanda i en någorlunda kompakt förpackning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Precis som sin föregångare är Xiaomi 14 en av inte jättemånga telefoner som faktiskt går att använda utan större problem med bara en hand. Vilket får anses något ovanligt, åtminstone sett till topprestandan telefonen ändå levererar.

För dig som vill ha en ren Android-upplevelse
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Hyper OS är dessvärre inte riktigt den fräscha fläkt åtminstone jag hade hoppats på och vill du åt en så orörd Android-upplevelse som möjligt gör du fortfarande bäst i att undvika Xiaomis telefoner.

Vem passar produkten bäst för?

Om du vill åt en lite mindre Android-telefon med i stort sett alla de senaste prestandakomponenterna är Xiaomi 14 verkligen inte ett dumt val. Konkurrensen i prisklassen är dock förbaskat tuff, så ta gärna en titt på övriga, likvärdiga telefoner innan du bestämmer dig. Några extrema skillnader de olika tillverkarna emellan är det dock inte tal om och kommer du hem med Xiaomi 14 blir du troligen inte besviken.

Väl godkänd design

Klanderfri prestanda

Ordentligt trevlig skärm

Ovanligt trevlig kameraupplevelse

Snabbladdning och inkluderad laddare

Hyper OS är fortfarande stundtals rörigt

Förinstallerade reklamappar känns trist

Blir stundtals ganska varm

En väntad uppgradering

För ganska precis ett år sedan testade jag Xiaomi 13. Vilket var mellandeltagaren i Xiaomis 13-serie och inte alls en dum telefon. Snarare gjorde den det mesta rätt, åtminstone sett till hårdvara. Däremot hade jag lite funderingar kring mjukvaran som både var något rörig och belamrad med förinstallerade appar. Telefonen befann sig även i en tuff prisklass sett till konkurrerande telefoner.

För att vara helt ärligt är att det är lite samma visa i år igen, på samtliga punkter. Däremot finns det absolut en del riktigt trevliga uppgraderingar från förra årets installation.

På insidan har systemkretsen fått sig en uppsving till den senaste Snapdragon 8 Gen 3 (från Gen 2) tillsammans 12 GB internminne och 512 GB lagringsminne (mot 8 GB och 256 GB hos Xiaomi 13). Något som direkt, och mycket på grund av systemkretsen, gör att telefonen kvalar in i den högre prestandaklassen. En inkvalning som till viss del också speglas i prislappen som ökat från fjolårets 10 990 kr till 12 990 kr.

En titt på utisdan

Färgmässigt kommer Xiaomi 14 i tre kulörer. En svart version med matt baksida, en högblank, vit variant och en grönaktig dito med namnet Jade Green. Jag har testat den senare av de tre och i grund och botten är designen riktigt trevlig. Däremot är det väldigt påtaglig att både fram- och baksida består till 100 procent av glas. Något som gör att telefonen, trots en hyfsat liten storlek jämfört med många av de monstertelefoner som lanseras idag, kan upplevas aningen glatt att hålla i. Den glatta baksidan är även ganska förtjust i fingeravtryck, vilket jag helst hade klarat mig utan.

Kvalitet inger designen däremot och egentligen har jag inte så mycket att klaga på här. Möjligen kan jag tycka att kameradelen är lite väl utstickande, men det ska visa sig finnas en förhållandevis godkänd anledning till det.

Fenomenal skärmupplevelse

Precis som hos Xiaomi 13 är skärmen hos Xiaomi 14 i stort sett uteslutande en trevlig historia. Upplösningen har skrämts upp ett snäpp från tidigare 1080 x 2400 pixlar till 1 200 x 2 670 pixlar och den maximala ljusstyrkan vid HDR och för att motverka solljus sägs kunna nå hela 3000 nits. Huruvida detta stämmer får jag låta vara osagt. Däremot är det helt klart att skärmen fixar utomhusmiljöer utan några som helst problem. Konstigt vore annat när ljusstyrkan vid normal användning också specificerats till hela 1000 nits.

I övrigt är skärmen av typen AMOLED och med en variabel uppdateringshastighet från 1 till 120 Hz. Stöd finns också för HDR10+ och Dolby Vision.

Allt som allt levererar panelen som sagt en ordentligt trevlig upplevelse. Kontrast och färger är djupa och livfulla, skärpan är fullgod och jag har inte upplevt några som helst tecken på ghosting, blooming eller andra otrevligheter i form av eftersläpningar vid snabba rörelser och scroll-sessioner, som kan förekomma på en del telefoner.

Prestanda vid faktisk användning

Med Snapdragon 8 Gen 3 och 12 GB internminne går det inte förvänta sig annat än att telefonen ska fungera utan någon antydan till lagg eller andra segheter. Något som här stämmer alldeles utmärkt.

Vare sig det handlar om spel eller användning av tyngre appar, GPS-navigering eller filmande upplever jag aldrig att Xiaomi 14 har svårt att hänga med i svängarna.

Däremot lyckas telefonen stundtals bli ganska varm. Framförallt vid filmande i högre upplösning. Något som visserligen är mer vanligt än ovanligt hos de flesta telefoner. Tack och lov verkar värmealstringen inte påverka prestandan negativt och skållhet blir telefonen aldrig. Men ändå snäppet varmare än en del andra telefoner jag testat.

Klart förbättrad kameraupplevelse

Precis som hos Xiaomi 13 har även Xiaomi 14 tre stycken linser i det gedigna kamerahuset på baksidan. Till skillnad från tidigare har samtliga kameror nu också begåvats med en upplösning om 50 MP. Vilket får anses trevligt.

Utan tvekan bäst resultat fås fortfarande från huvudkameran som med diverse förbättringar ska kunna leverera bland annat 80 procent högre ljusinsläpp jämfört med huvudkameran hos Xiaomi 13. Huruvida det stämmer törst jag inte sia om, men visst katten blir det bra bilder. Skärpan är väl godkänd och både färgåtergivning och kontrast känns ovanligt fräscha. Kameran levererar därtill riktigt bra bokeh-effekter för den typen av bilder.

De övriga två kamerorna går heller inte av för hackor och fungerar för en gång skull faktiskt som användbara komplement till huvudkameran. Vidvinkelkameran levererar bra bilder utan större distortion och telefotokameran tillåter optisk förstoring med gott resultat upp till 3,2 gånger. Med hjälp av den höga upplösningen går det även att zomma lite ytterligare utan några extrema kvalitetsförluster.

Videoinspelning kan göras i upp till 8K i 24 FPS men här börjar det bli lite kämpigt för telefonen att orka med. 4K i 60 FPS levererar dock ett kontinuerligt bra resultat både avseende färg och skärpa.

Den främre kameran är godkänd. Trots en upplösning på hela 32 MP lyckades den dock inte närma sig de andra linserna. Men hyfsat okej selfies fixar den, om än lite åt det blekare håller.

Mjukvara

Xiaomi har under några års tid varit ganska duktiga på att hypa sin nya Android-kostym, Hyper OS. Vilken är ersättaren till deras tidigare MIUI. Just MIUI var också det sämsta med Xiaomi 13 och tyvärr har det visat sig att Hyper OS, även om det finns en del uppdateringar, i många avseenden är väldigt likt sin föregångare.

Nog för att upplägget är lite mer logiskt än tidigare samt att designen fått sig en lite mer stilren touch. Men helt i mål är Xiaomi inte och jämfört med vanliga Android 14 (som telefonen kör i grunden) har Hyper OS en högre inlärningskurva.

Något annat som tyvärr är lite av standard med många av Xiaomis produkter är inkluderandet av förinstallerade appar. Okej att jag själv behöver avinstallera de jag inte vill ha av Xiaomis egna appar, men låt mig slippa AliExpress, Booking.com, Amazon och (lite otippat att vara förinstallerad) Fitbit.

Laddning och batteritid

Precis som i stort sett allt annat har också batterikapaciteten ökat något från Xiaomi 13:s 4 500 mAh till 4 610 mAh hos Xiaomi 14. Däremot gör detta i stort sett varken till eller från sett till den faktiska batteritiden. Vid lite tyngre användning har jag behövt ladda telefonen nästintill varje dag. Men det går att få den att klara sig upp till ett par dagar om man snålar lite med användningen och skärmes ljusstyrka.

Trevligt är hurusom den inkluderade 90 W-laddaren som tankar telefonen från noll- till hundra procent på cirka 45 minuter. Stöd finns också för trådlös laddning i hela 50 watt om man lyckas få fatt i en kompatibel laddare från Xiaomi.

En väl godkänd uppdatering

Precis som med de flesta telefonserier just nu är det egentligen inget världsomvälvande nytt med Xiaomi 14. Däremot levererar telefonen utan tvekan det som krävs för att hänga med övriga tillverkare när det kommer till hårdvara. Både sett till ren prestanda och kamerakvalitet.

Nog för att prislappen är hög, men i jämförelse med konkurrensen ligger telefonen ändå hyfsat rätt sett till vad man får. Det enda jag egentligen har att anmärka på är Hyper OS som skulle kunna bli ännu mer polerat och lättanvänt samt befriat från reklamappar. Bortsett från det levererar Xiaomi 14 en vettig mängd Android-telefon för pengarna.

Specifikationer

Systemkrets
Snapdragon 8 Gen 3
Internminne
12 GB
Lagringsalternativ
512 GB
Skärm
6,36" 120 Hz AMOLED, 1200 x 2670 pixlar, 1-120 Hz variabel uppdateringshastighet, 1000 nits, HDR10+ och Dolby Vision-stöd
Kameror
50 MP huvudkamera (ƒ/1,6), 50 MP vidvinkelkamera (14 mm), 50 MP telefotokamera (75 mm, 3,2 optisk zoom) + 32 MP frontkamera
Batteri
4 610 mAh
Laddningsalternativ
90 W via medföljande laddare, trådlös laddning upp till 50W
Ljud
Stereohögtalare
Kommunikation
5G, Wi-Fi 7, Bluetooth v5.4, NFC
Vattentät
Ja, IP68 (vattentät ner till 1,5 meter i 30 minuter)
Storlek
152,8 mm x 71,5 mm x 8,20 mm
Vikt
193 g
Operativsystem
Android 14 + Hyper OS 1.0.6

Om från

Kinesiska Xiaomi har på senare år etablerat sig ordentligt inom flertalet tekniska produktsegment inkluderande allt från robotdammsugare och el-scootrar till mobiltelefoner och träningstillbehör. Mycket av företagets snabba frammarsch tillskrivs kombinationen funktionalitet och överlag god kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Ett tema som fortfarande går igenom större delen av produktsortimentet.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons