Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Watch 2

23 april 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en fullfjädrad Wear OS-klocka så billigt som möjligt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Om du är okej med Wear OS 3.5 (istället för nyaste 4.0) och vill komma undan så billigt som möjligt samt med utseendet i behåll är Watch 2 troligen ett av de bättre smartklocka-alternativen just nu.

För dig som vill ha bästa möjliga batteritid
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Om du bara använder klockan för visning av tid och notiser kommer du ganska långt med Watch 2. Vill du däremot använda all funktionalitet kontinuerligt finns det mer långlivade alternativ.

Xiaomi Watch 2
Smarta klockorXiaomi Watch 2
fr. 2 208,99 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du är ute efter en prisvärd Wear OS-klocka med basfunktioner för träning och GPS-spårning kommer du långt med Xiaomi Watch 2. Det finns klockor med både bättre batteritid och större funktionalitet. Däremot inte riktigt i denna prisklass och med det trevliga utseende Watch 2 faktiskt erbjuder.

Väldigt trevlig och ordentlig design

Lätt och smidig trots en boettstorlek om 46 mm

Riktigt bra display

Wear OS (men bara version 3.5)

Knepigt medföljande armband

Batteritiden vid tyngre användning

GPS-funktionaliteten är stundtals lite oprecis

Stundtals lite småbuggig

En god start utåt sett

Mot slutet av förra året lanserade Xiaomi Watch 2 Pro. Vilket var en prispressad smartklocka med Wear OS. Några månader senare har nu lillebror Watch 2 (utan Pro) sett dagens ljus. Kortfattat handlar det om en lite mindre lyxig version av just Watch 2 Pro. Men med ungefär samma prestanda och funktionalitet. Till ett lite bättre pris.

Sett till material är det rostfria stålet hos Watch 2 Pro utbytt mot en mer lättviktig aluminiumkonstruktion hos Watch 2. Vilket gör klockan riktigt lätt och knappt kännbar på armen trots en hyfsat gedigen boettstorlek om 46 mm. Annars är designen överlag väldigt trevlig och känns mer exklusiv än plastig.

Det medföljande TPU-armbandet är också godkänt men lite väl klibbigt för min smak. Jag uppskattar heller inte fästanordningen där den utstickande delen av armbandet förs in under delen som är fäst i själva klockan. Något som stundtals gör det lite obekvämt att ta på och av sig klockan. Tack och lov finns riktigt fina utbytesarmband i varierande material och med mer normala fästanordningar att tillgå. Däremot drar ju dessa upp priset på hela paketet en aning.

Prestanda och sensorer

På insidan är det samma systemkrets som driver både Watch 2 Pro och Watch 2, Snapdragon W5+ Gen 1. Vilken fortfarande är en ordentligt kompetent systemkrets även om prestandan i bland blir lidande i mer krävande appar med mycket grafik. Några extrema hackigheter är det absolut inte tal om, men jag har haft snabbare klockupplevelser. Även med klockor som använder samma systemkrets.

I övrigt är specifikationerna rimliga med 2 GB internminne och 32 GB lagring. Lite tråkigt är däremot att klockan kör Wear OS 3.5 istället för nyaste 4.0. Någon information kring när eller om en uppdatering kommer finns heller inte att tillgå.

När det kommer till att mäta kroppsfunktioner fixar klockan att hålla koll på både puls och blodsyrenivå (och utifrån dem stress och sömn). Inbyggda sensorer finns vidare i form av accelerometer, barometer, gyro och kompass. En alldeles lagom uppsättning. Nu saknas visserligen en temperatursensor, som finns hos Pro-versionen. Men bortsett från det klarar de båda klockorna att mäta och hålla koll på samma saker.

Att kontrollera Watch 2 görs via den väldigt trevliga AMOLED-skärmen på 1,43 tum. Upplösningen är godkända 466 x 466 pixlar och ljusstyrkan på 600 nits gör att det utan större problem går att se vad som visas på skärmen även i direkt solljus. Betraktningsvinklarna är bra och både färgåtergivning och skärpa är helt utan egentliga klagomål från min sida.

Att komma igång och app-stöd

Jag har använt Watch 2 i strax över en vecka och i grund och botten har det mesta fungerat som det ska. Klockan har varit kopplad till Xiaomis nya Xiaomi 14-telefon och både inkoppling och synkronisering av data mellan Mi Fitness-appen (som behöver användas) och klockan har fungerat klanderfritt.

Appen fungerar överlag bra och tillåter sett till inställningar både enkel justering av vilka appar som ska få skicka notifikationer samt gör det möjligt att ladda ner nya urtavlor till klockan m.m. Mi Fitness-appen finns förövrigt tillgänglig även för iPhone, men av någon anledning saknas kompatibilitet för just Watch 2. Vilket är lite underligt med tanke på att de flesta andra av Xiaomis tillbehör fungerar med Apples telefoner.

Det är även något omständligt att aktivering av de flesta spårningsfunktioner måste skötas via appen och inte går att få fart på direkt via klockan. Något som gör användarupplevelsen lite mer långdragen och stundtals förvirrande.

Daglig användning

Annars har jag egentligen inget överdrivet att klaga på gällande klockans funktionalitet. Att navigera i menyer är i stort sett smärtfritt, men det har hänt att grafik överlappat annan grafik och att en app plötsligt stängts av sig själv någon gång. Så lite ytterligare finpolering av mjukvaran skulle definitivt inte skada.

För just navigeringen saknas också kronan på sidan av klockan (som finns hos Pro-versionen). Så undantaget att hoppa tillbaka till urtavlan med den övre av de två knapparna är det touch-kontroller som gäller. Den undre knappen används i sin tur för att åter öppna senast avslutade app eller funktion. Alternativt för att starta Google Pay via ett dubbeltryck.

Det är för övrigt trevligt att möjligheten att ta emot samtal direkt via klockan också finns tillgänglig. Även om kvalitén är sådär går det utan problem att både göra sig hörd och höra andra via den inbyggda mikrofon- och högtalarkombinationen.

Mer för motion än träning

Gränsen mellan aktivitetsarmband och smartklocka är numera i det närmaste utsuddad och givetvis stoltserar även Watch 2 med ett hundratal olika spårningsfunktioner för olika aktiviteter. Här skulle jag vilja säga att klockan visserligen gör ett godkänt jobb att hålla koll på kilometersträckan under löpturen eller pulsen under ett träningspass, men den statistik som visas i Mi Fitness-appen är i relation ganska avskalad och utan större fördjupning.

Lite samma sak gäller för GPS-funktionaliteten som visserligen arbetar med dubbla frekvensband men ändå har en tendens att avvika några meter från ens faktiska position. Även autodetekteringen av aktiviteter såsom löpning har haft en tendens att vara lite väl glad i att gissa att jag är ute och springer när jag i själva verket bara går en kort bit. Alternativt missa att föreslå att jag nog ska stänga av min pågående aktivitet när jag sitter ner istället för att promenera.

Träningsfunktionaliteten är däremot verkligen inte oanvändbar. Snarare skulle jag säga att den fungerar fullt godkänt för den som bara vill ha lite koll på hur långt man promenerat eller sprungit samt också önskar hålla en någorlunda uppsikt över sina vitala värden (även om denna information alltid ska tas med en nya salt).

Något klockan lyckats riktigt bra med är att spåra sömnbeteende. Framförallt antal uppvaknanden har i stort sett varit korrekt varenda natt. Något som inte alltid varit fallet med klockor jag testat tidigare.

Laddning och batteritid

När det kommer till en av de, enligt mig, allra viktigaste aspekterna med denna typ av smartklockor, batteritiden, klarar sig Xiaomi Watch 2 med ett godkänt betyg. Utlovad maximal användningstid är cirka 65 timmar, men någon sådan period lyckades jag aldrig klocka in (ha ha). Istället, och med alla kropps- och aktivitetspårningslägen påslagna (i Smart-lägena) fixar klockan maximalt cirka två dagars användning.

Använder jag därtill GPS-funktionaliteten och kör med alltid-på-läget för skärmen aktivt är det nästan laddning varje dag som gäller. Vilket inte är dåligt, men i jämförelse med nyligen testade OnePlus Watch 2 som med i stort sett alla funktioner aktiverade fixar upp till tre dagars ordentlig användning, står den sig lite slätt.

Kul är dock att den inkluderade magnetladdaren laddar upp klockans batteri från noll till hundra procent på cirka 45 minuter. Sen kanske det hade varit trevligt med USB-C istället för klassisk USB-A-kontakt på laddaren. Men fungerar utan problem gör laddningsupplevelsen ändå.

För att sammanfatta

Xiaomi Watch 2 är i grund och botten en ganska kompetent smartklocka. Nog för att den inte kör senaste Wear OS-versionen, men någon nämnvärd funktionalitet saknas ändå inte. Framförallt sett till priset.

För dig som vill åt en helt okej smartklocka med inbyggda träningsmöjligheter skulle jag säga att den inte är ett helt dumt köp. Vill du därtill gärna ha just Wear OS med alla app-möjligheter operativsystemet ger kan du troligen inte komma mycket billigare undan just nu. Framförallt inte om du fortfarande vill att din klocka också ska vara utseendemässigt trevlig.

Specifikationer

Mått
47,5 mm x 45,9 mm 11,8 mm
Vikt
36,8g (utan armband)
Skärm
1,43-tums AMOLED, 466 x 466 pixlar, 326 PPI, maximalt 600 nits ljusstyrka
Hårdvara
Snapdragon W5+ Gen 1, 2 GB internminne, 32 GB lagring, GPS (L1 + L5)
Inbyggda sensorer
Optisk pulssensor, accelerometer gyroskop, ljussensor, kompass, barometer
Operativsystem
Wear OS 3.5
Batteritid
Specificerad upp till 65 tim, vid normal användning cirka hälften av tiden
Antal träningslägen
Över 160 stycken
Hälsomätning
Puls, blodets syresättning (SpO2), sömnövervakning, stressmätning, andningsövningar
Vattentät
5 ATM (vattentät ned till 50 meter vid stillastående)
Kommunikation
Wi-Fi (2.4 GHz/5 GHz), Bluetooth 5.2
Fungerar med
Android 8.0 eller senare

Om smarta klockor från Xiaomi

Kinesiska Xiaomi har på senare år etablerat sig ordentligt inom flertalet tekniska produktsegment inkluderande allt från robotdammsugare och el-scootrar till mobiltelefoner och träningstillbehör. Mycket av företagets snabba frammarsch tillskrivs kombinationen funktionalitet och överlag god kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Ett tema som fortfarande går igenom större delen av produktsortimentet.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons